Dirigent Leerlingen Orkest – Julia de Leuw

foto julia 2016Interview met Julia de Leuw, we vroegen aan Julia, hoe haar leven als orkestmusicus eruit ziet. Julia: “het leven van een orkestmusicus. Het is een zeer hectisch bestaan, maar wel het leukste beroep van de wereld. Maar wat houdt het in? Op jaarbasis speel ik zo’n 80 concerten per jaar, waarbij de druk enorm hoog kan zijn en je zeer goede prestaties moet neerzetten. Dat betekent dat ik 7 dagen per week moet studeren, afhankelijk van het programma, toch 2 tot 3 uur per dag en soms nog meer. Dit studeren doe je naast je repetities, optredens en lesgeven. Als hoboiste moet je daarnaast ook je eigen rieten maken. Dit geeft heel wat stress, want we zijn altijd op zoek naar het ultieme concertriet. Ik speel in een vast orkest, IL NOVECENTO. Dit orkest speelt o.a. mee met Night of the Proms. Daarnaast geven we veel klassieke concerten met zeer zware programma’s en dat betekent heel veel studeren. We reizen veel over de hele wereld. Hotel in en uit, heel veel bus of vliegtuig. Tijdens de tournees is het moeilijk om veel te studeren. Overdag reis je, om 16.00 soundcheck en zelf wat studeren en om 20.00 showtime. Om 23.30 in de bus naar het hotel. Het is een leven vanuit de koffer, maar wel fantastisch om samen mooie concerten neer te zetten en na afloop dit te vieren met een drankje met zijn allen in de hotelbar. Als ik niet op tournee ben, geef ik les en dirigeer ik 2 jeugdorkesten. Dit zijn beide enorme passies van me. Het doorgeven aan kinderen om zelf muziek te spelen. Muziek is het mooiste wat er is. Je gevoel via een instrument laten spreken, is een zeer rijk gevoel.”